newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Frytki z batatów

Monday, May 4, 2015

Frytki są lubiane zarówno w roli przekąski jak i obiadu, a na dodatek są wegetariańskie. Chyba nie ma osób, którym by nie smakowały. Chociaż najczęściej kupowane są jako mrożonki, a potem odgrzewane w pośpiechu, u mnie pojawiają się w zupełnie innej, słodszej i zdrowszej odsłonie.French fries, or chips, are one of the most popular dishes all around the world. They're tasty, vegetarian, and available almost everywhere. Although (thanks to fast food restaurants) they have quite a bad reputation, I can show you a way to make them much healthier and even tastier.
Przepis na dwie porcje.
SKŁADNIKI:
  • 2 bataty (ok. 300 g każdy)
  • przyprawa do ziemniaków 
  • sól 
  • ostra papryka 
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Bataty obierz i pokrój na kształt frytek.
  2. Gotuj je 5 minut od momentu zagotowania wody.
  3. Odcedź i połącz z oliwą oraz przyprawami. 
  4. Wstaw je na kratkę do nagrzanego do 180°C  piekarnika na 20 – 25 min.
  5. Włącz termoobieg na ostatnie 5 minut.
    Uwaga! W ostatnich minutach trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.

    Rada: 
    Podawaj frytki z sałatką,  możesz je również obsypać serem i polać ketchupem (u mnie ostrym).
•••
This recipe is for 2 portions.
INGRIDIENTS:
  • 2 sweet potatoes
  • potato spice
  • salt
  • hot pepper
  • 2 tbsp olive oil
METHOD:
  1. Peel off sweet potato skins and chop them to look like fries.
  2. Boil them for 5 minutes from the time water boils.
  3. Strain the potatoes and mix them with oil and all the spices. 
  4. Put them into the oven preheated to 180°C (355°F) for 20 - 25 minutes.
  5. Turn on convection for the last 5 minutes.
    Make sure they didn't burn.

    Tip:
    Serve the fries with salad, you can also sprinkle them with cheese and pour with ketchup (I used a spicy one).

No comments:

Post a Comment