newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Prosta pizza pieczarkowa

Tuesday, May 5, 2015

Czasami jedząc pizzę dochodzę do wniosku, że jest to mój ulubiony wynalazek ludzkości. Prawdopodobnie na równi z mikserem, o którego troszczę się bardziej niż o własną siostrę.

Co do pizzy, to uwielbiam każdą kombinację smakową, o jakiej można pomyśleć i na pewno kiedyś Wam je wszystkie zaprezentuję, a dzisiaj, na dobry początek, pokażę przepis na bardzo prostą, pyszną pizzę z pieczarkami.
Sometimes when I eat a pizza I realise that it is my favourite thing that people have ever discovered. I love pizza probably as much as my kitchen blender, for which i care more than for my own, younger sister.

I love every possible kind of pizza and I'm sure that one day I will show you all of them but today I want to show you a really simple recipe for a delicious pizza with button mushrooms.


Przepis na dużą blachę pizzy (porcja dla około 4-6 osób)
SKŁADNIKI:
   Na ciasto:
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody
  • łyżeczka cukru 
  • łyżeczka soli 
  • oregano 
  • bazylia 
  • 6 g suchych drożdży
   Na sos:
  • 500 g pomidorów w puszce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 - 500 g pieczarek
  • sól 
  • bazylia
   Dodatkowo:
  • 1 i ½ szklanki ulubionego startego sera
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Drożdże zmieszaj z wodą oraz cukrem i zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.
  2. Do miski wsyp mąki, sól i przyprawy, a następnie wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu do drożdży dodaj oliwę, a następnie wszystko wymieszaj w misce z mąkami.
  4. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na ok. 1 - 1 i ½ godziny.
  5. Piekarnik nagrzej do 220°C.
  6. Pomidory wylej na sito aby ociekły z nadmiaru wody. Zostaw je tam na co najmniej 20 minut.
  7. Zetrzyj ser.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pieczarki.
  9. Dodaj pomidory oraz przyprawy i smaż jeszcze 5 minut. 
  10. Ciasto rozwałkuj cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Rozsmaruj otrzymały sos i posyp serem.
  12. Wstaw na niższy poziom do piekarnika i piecz 15-20 minut.
I'm sorry for the lack of English translation today. You can use Google Translate and send me a message if any problems occur. I will try to help you as I can :-).

No comments:

Post a Comment