newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Tort różany

Friday, June 26, 2015

Dostąpiłam zaszczytu przygotowania poczęstunku dla szanownego grona pedagogicznego w szkole, do której uczęszczam. Postanowiłam coś upiec, a konkretnie słodki i kremowy tort różany. Pomimo że zrobiłam odrobinę za mało kremu (jak na taką wielkość biszkoptu), to tort się udał – wyglądał ślicznie, a wyraziste (niestety niejadalne) róże okazały się być świetną dekoracją, nieco ożywiającą całość. Do tortu użyłam nietypowego kremu – połączenie serka mascarpone oraz budyniu śmietankowego, przez co nie nadaje się on do robienia jakichkolwiek ozdób, ale za to jest pyszny. Zapraszam do wypróbowania.
Przepis na tort o średnicy 22-24 cm.
SKŁADNIKI:
  • biszkopt genueński (użyłam tego przepisu)
  • krem śmietankowy
  • słoiczek konfitury różanej (z płatków lub owoców)
  • 2 tabliczki białej czekolady 
  • 15 – 20 ml mleka 
  • szklanka mocnej herbaty (ewentualnie z odrobiną rumu)
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru + 2 łyżki do budyniu

  1. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Połączyć z mascarpone i cukrem.
  2. Biszkopt wystudzić i podzielić na 4 części. 
  3. Jedną czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach, a drugą stopić razem z mlekiem (tak, aby powstała polewa).
  4. Teraz należy złożyć tort w następującej kolejności : 
    1. biszkopt
    2. poncz
    3. połowa konfitury
    4. krem
    5. biszkopt
    6. poncz
    7. krem
    8. polewa z białej czekolady (najlepiej rozlać łyżką, biszkopt nie ma być cały pokryty, tylko polany)
    9. biszkopt
    10. poncz
    11. druga połowa konfitury 
    12. krem 
    13. biszkopt 
    14. poncz 
    15. krem 
    16. wiórki z białej czekolady
Uwaga! Ciasto należy schłodzić w lodówce na minimum 6 godzin przed podaniem.

No comments:

Post a Comment