newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Zielona kanapka z fetą i awokado

Saturday, June 13, 2015

Dzisiejszy przepis (skierowany do fanów fety - warto uściślić: chodzi mi o ser feta -  i awokado) nadaje się na śniadanie, lunch czy kolację. Połączenie kremowego, lekko kwaskowatego (przez dodanie cytryny) awokado ze słoną fetą, niezależnie od pory dnia i pogody z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Przepis na dwie kanapki.
SKŁADNIKI:
  • 2 bagietki
  • liście sałaty
  • 70 g sera feta
  • sos awokado z poniższego przepisu
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Bułki przetnij w pół (ale nie do końca, bo ma powstać duża szpara na resztę składników).
  2. Wstaw na 3-4 min do nagrzanego do 200°C piekarnika
  3. Do gorących bułek włóż sałatę, następnie sos z awokado, a wierzch posyp fetą.
SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 nieduże awokado
  • sól 
  • pieprz
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta słodkiej papryki 
  • szczypta ostrej papryki
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij wnętrze, wyrzuć pestkę i zgnieć na masę (może być z małymi grudkami).
  2. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj.

No comments:

Post a Comment