newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Mleczne drożdżówki

Saturday, June 6, 2015

Jak przystało na czerwiec –  pogoda dopisuje. Z okazji długiego weekendu, rodzinnie postanowiliśmy się wybrać na wyprawę rowerową nad pobliski zalew. Jedynym problemem okazał się ekwipunek – w czwartek Boże Ciało, wszystko zamknięte, a w piątek rano już chcieliśmy jechać. Postanowiłam trochę poszperać w starych przepiśnikach i tak znalazłam ten przepis – na mleczne drożdżowe bułeczki. O tak! :-) Pamiętam jak zajadałam się nimi, mając 5 czy 6 lat. Są wspaniałe na podróż, dosyć słodkie, a dzięki wanilii, po prostu rozpływają się w ustach.
Przepis na ok. 7 bułeczek wielkości pięści
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka suszonych drożdży (lub 5 dag świeżych)
  • ⅓ szklanki cukru pudru 
  • 4 dag masła 
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki ciepłego mleka 
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy 
  • ulubiony dżem czy konfitura (ja użyłam domowej z aronii i cynamonem)
+ kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • 5 dag masła 
  • cukier waniliowy 
  • ⅓ szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Drożdże łączymy z cukrem i łyżeczką cukru pudru. Stawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  2. Białka ubijamy, dodając sól.
  3. Masło stapiamy i lekko schładzamy.
  4. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami (białka dodajemy na sam koniec).
  5. Porządnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 – 2 godziny.
  6. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, lekko rozgniatamy w rękach, nakładamy dżem, zlepiamy i oprószamy kruszonką. 
  7. Pieczemy (miejscem zlepienia do dołu) przez ok. 20-25 minut w temperaturze 170°C.

No comments:

Post a Comment