newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Kokosowe pralinki a’la Rafaello

Wednesday, July 1, 2015

W moim domu pralinki Rafaello zawsze szybko się kończą... zdecydowanie zbyt szybko. Uwielbiam smak kokosa, w związku z czym musiałam spróbować zrobić coś słodkiego o tym właśnie smaku. Czekoladka wyglądem przypomina Rafaello, w smaku też jest podobna, jednak co prawda nie identyczna. Mimo to, jest to zdecydowanie mała przyjemność warta wypróbowania.


Przepis na około 10 sztuk.
SKŁADNIKI:
  • 100 g białej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka (można ewentualnie użyć kokosowego)
  • 10 migdałów (obranych ze skórki) 
  • 1-2 łyżki likieru amaretto 
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)
  1. Czekoladę stopić z mlekiem, dodać likier amaretto i pozostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Masa jest gotowa, kiedy da się uformować z niej kulki.
  2. Z masy uformować zatem kulki, a następnie je zgniatać, wkładać do środka migdał (lub połowę migdała w zależności od pożądanej wielkości praliny) i ponownie formować kulki.
  3. Kulki obtaczać w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

No comments:

Post a Comment