newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Najlepsze ciasto porzeczkowe

Tuesday, July 7, 2015

Upalne, letnie dni zawsze kojarzyły mi się z tym ciastem. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i ciężko poprzestać na jednym kawałku — chociaż nie wiem, czy to zaleta :-). Serdecznie polecam, zwłaszcza jeżeli (tak jak mi) w ogrodzie nie brak Wam porzeczek.


Przepis na blachę 30 x 24 cm.
SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 200 g masła lub margaryny 
  • cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki śmietany  
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki porzeczek
KRUSZONKA:
  • ⅓ szklanki mąki
  • ⅔  szklanki wiórek kokosowych 
  • ½ kostki masła 
  • ½ szklanki cukru
  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, śmietanę, jajka. Wymieszać.
  2. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Masę rozłożyć w formie do pieczenia i posypać porzeczkami.
  4. W innej misce połączyć wszystkie składniki kruszonki, a następnie ją wyrobić i obsypać nią ciasto.
  5. Piec 40 — 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.


No comments:

Post a Comment