newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Rolada

Thursday, May 21, 2015

Wiosenno – letnia aura na pewno nie sprzyja ciężkostrawnym ciastom, pełnych kremów składających się głównie z masła i cukru, dlatego ja postawiłam dzisiaj na coś zupełnie innego. Przepis jest naprawdę banalny i chyba nie może się nie udać... a rezultaty – palce lizać.The warm weather isn't the best friend of stodgy cakes, full of creams mainly made of sugar and butter. That's why I decided to make something compeletely different today. This recipe is extremaly easy and it's almost impossible to mess it up. Bon apetit!
Dzień wcześniej wstaw mleko do lodówki.
SKŁADNIKI:

         Na biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 7 dag cukru 
  • 10 dag mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • starta skórka z cytryny

    Na krem: 
  • 400 ml (puszka) mleka kokosowego
  • 30 g wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki cukru

    Dodatkowo: 
  • 200 g pokrojonych truskawek 
  • 100 g zmiksowanych truskawek z łyżeczką cukru
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Białka ubij z cukrem, dodaj mąkę, proszek, żółtka i skórkę. Wymieszaj.
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej biszkopt.
  3. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika, odczekaj 10 minut i zawiń go w ścierkę tak, aby nabrał kształtu rolady.
  5. Mleko kokosowe powinno zrobić się bardzo gęste. Oddziel gęstą część od wody kokosowej.
  6. Śmietanę (gęstą część) zmiksuj z cukrem i wiórkami. Powinien powstać krem. 
  7. Wystudzone ciasto odwiń. 
  8. Rozsmaruj na nim zmiksowane truskawki i krem, obsyp połową truskawek. Zawiń. 
  9. Jeżeli zostało trochę kremu, rozsmaruj go na górze rolady,  a następnie nałóż na to resztę truskawek.
Sorry to all the English speaking folks. I love you all, it's just incredibly tiring for me to translate all these recipes. Drop me an e-mail if you need some help.

No comments:

Post a Comment