newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Zielone ciasto ogórkowe

Monday, June 1, 2015

Na wstępie chciałabym przeprosić za nieobecność na blogu - zbliża się koniec roku szkolnego, a poprawianie ocen niestety priorytetem przewyższa wszelkie zabawy w kuchni. Ponadto karta pamięci w aparacie prawdopodobnie się popsuła, przez co trochę czasu zajęło znalezienie i kupno nowej. No cóż, złośliwość rzeczy martwych.

Dzisiejsze ciasto należy do tych, które przed spróbowaniem własnymi kubkami smakowymi nie wydaje się jadalne. Jest jednak zdecydowanie warte wypróbowania - a na dodatek ma raczej niespotykany, intensywny zielony kolor, który wspaniale ożywia wygląd nakrytego stołu.


Uwaga! Aby uzyskać kolor, jak na zdjęciu, może być potrzebny barwnik (można go ewentualnie zastąpić szpinakiem).
SKŁADNIKI:

         Na ciasto:
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru 
  • 120 g masła bądź masła roślinnego
  • sok z połówki cytryny 
  • ogórek (ok. 200 – 230 g) 
  • jajko 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Na krem: 
  • 100 g sera na sernik lub serka philadelphia
  • sok z połówki cytryny 
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny 
  • cukier do smaku (u mnie 3 - 4 łyżki)
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Masło utrzeć z cukrem.
  2. Dodać jajko, sok z cytryny, ogórka i ciągle miksować.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
  4. Dokładnie połączyć składniki.
  5. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem.
  6. Piec w temp 170 stopni ok. 25 – 30 min do tzw. suchego patyczka.
  7. Kiedy ostygnie, polać schłodzonym kremem.

No comments:

Post a Comment