newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Wegański burger

Tuesday, June 2, 2015

Niedawno mieszkańcy USA obchodzili Narodowy Dzień Burgera. U mnie podobne święto miało miejsce dzisiaj, z tą różnicą, iż mój burger nie ocieka tłuszczem i nie ma w nim ani grama mięsa. Taki obiad, na przykład w połączeniu z frytkami z tego przepisu, jest prawdziwym niebem w gębie. Amerykanie powinni mi zazdrościć.

(Swoją drogą, apropos burgerów i Amerykanów, bardzo polecam ten filmik. Oglądając go, zawsze śmieję się do łez).
Przepis na dwie porcje.
SKŁADNIKI:
  • 2 bułki (wg uznania, u mnie wieloziarniste)
  • 2 plasterki cebuli 
  • 2 plastry pomidora 
  • 6 plasterków ogórków małosolonych 
  • 2 liście sałaty
  • ketchup 
  • musztarda
  • sos czosnkowy (w wersji dla wegetarian)
  • 2 burgery z przepisu poniżej
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Bułki podgrzej w piekarniku.
  2. Rozetnij i połóż w kolejności, sałatę, burgera, polej musztardą i ketchupem i przykryj pomidorem, cebulą, ogórkiem. Na ogórek możesz polać sos czosnkowy.
Przepis na dwa burgery.
SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej 
  • 5 – 6  łyżek sezamu
  • garść suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • woda (ilość potrzebna do wyrobienia burgerów)
  • 2 łyżki oliwy (do smażenia)
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Marchewki zetrzyj na tarce i połącz z resztą składników.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kotleciki (pilnuj i przewracaj, aby się nie przypaliły).

No comments:

Post a Comment