newyolkkitchen@gmail.com

subscribe by email



Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Poprzez korzystanie z niej, wyrażasz na to zgodę.
This site uses cookies. By continuing to browse the site, you are agreeing to our use of them.

/ in total

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów myTaste.pl rondel Create your own banner at mybannermaker.com!

Zdrowy omlet otrębowy

Tuesday, August 18, 2015

Śniadanie to (zaraz po deserze) mój ulubiony posiłek dnia. Właściwie to od mojego humoru oraz pogody na zewnątrz zależy, czy zjem je na słodko, czy na wytrawnie. Uwielbiam owsianki, naleśniki, tosty francuskie, racuchy, koktajle czy jajecznice. A że lato się kończy, postanowiłam dzisiaj przygotować coś lekkiego, ale sycącego, i oczywiście pożywnego. Zapraszam na pyszny omlet z otrębami.

Przepis na jeden omlet.
SKŁADNIKI:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 łyżki otrębów (wg uznania) 
  • garść pokrojonego szpinaku 
  • garść pokrojonej papryki
  • garść pokrojonych pomidorów
  • sól 
  • pieprz 
  • masło klarowane lub olej (do smażenia)

    notatka
    : jeżeli macie talerz silikonowy lub tortownicę z nieprzywieralnym dnem, możecie upiec omlet, zamiast go smażyć. (160°C przez ok. 5 do 6 minut)
  1. Jajka mieszamy z mlekiem, solą oraz pieprzem.
  2. Dodajemy resztę składników i po dokładnym wymieszaniu smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

No comments:

Post a Comment